Renovation of a heritage-listed building in Athens

It’s a complete architectural study of the renovation of a heritage-listed building in the center of Athens, with a total area of 200 sq.m.

  • Location: Evripidou Str., Athens
  • Client: Astydama
  • Year: 2024
  • Size: 200 sq.m.
  • Architectural Design: Lowfat Architecture + Interiors
  • Project Architect: George Varelas
  • Team: Nikos Anagnopoulos, Chara Dede, Myrto Stathi
  • Awards & Mentions:

    Interior Design Awards 2024

Share on:
Facebook
Pinterest
LinkedIn

The studies followed the axis of minimal possible interventions. The main concern was to preserve the architectural character of the building and to highlight its decorative elements in the best possible way.

The concept design was to divide the spaces with transparent wall partitions, allowing the user to have visual contact with all the existing internal structural elements, while keeping his experience of the building unchanged. The placement of the transparent and semi-transparent crystal partitions, with thin black metal sections, provides controlled user access to the building’s spaces.

The ground floor apartment, with the absence of decoration, was approached with a modern aesthetic, designing a metal structure consisting of two platforms in a bright yellow color. 

At the same time, behind the two large openings was created a space, in which lush vegetation was added with appropriate lighting to highlight it, creating a natural boundary between the busy street and the apartment.

For the coloring of the living room and bedroom, we chose the horizontal placement of mint color on the walls and doors, between the area defined between the plaster decorations to enlarge the space and emphasize the decoration. 

Βright and bold colors were chosen for the kitchen, creating an interesting contrast between the apartment and the common white staircase. 

For the restoration of the facade, the coloring followed the same orientation, maintaining the existing materials and decoration, and it was placed in two zones.